ALAPFELSZERELÉS gyalogtúrákhoz 

 

TÚLÉLŐ-KÉSZLET*:  Energia-tartalék (szőlőcukor, méz, keksz, csokoládé, 1-2 dl tömény-szesz, vagy 1 doboz energiaital), 2 doboz gyufa, 3-4 db alágyújtós, 1 db 10 dkg-os gyertya, turistatérkép, iránytű, erős hangú síp, izofólia, 4-5000 Ft készpénz, biztosítótűk, pillanatragasztó, 10-15 m erős zsinór, 1-2 parafa-dugó, 1 db 5 dl-es fémbögre, 2-2 adag instant leves és -kávé, jegyzetpapír, íróeszköz, feltöltött mobiltelefon, túraterv, esetleg GPS-készülék, gyógyszerek (személyes gyógyszerek, 10-15 db különböző méretű sebtapasz**, láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, steril kötszer).

 

Túrabakancs Legjobb a mérsékelten vízálló, lélegző, könnyű, puha bőr- vagy speciális (GORE-TEX) anyagú túrabakancs. Nyáron – szükség-megoldásként – magas-szárú, erős sportcipő is megfelel.

Hátizsák 30-40 literes, háti távtartós, hasi- és mellpánttal ellátott napi-zsák, esővédő-huzattal!

Lámpa Legalább 10 órás üzemidejű, és legalább 50 m távolságig megfelelő fényerejű legyen! Legjobb a halogén vagy LED égős kézi- vagy fejlámpa.

Ivóvíz Télen legalább 1 liter, nyári melegben 2 liter tiszta víz, törhetetlen palackban.

            A bő hozamú, kiépített források vize általában iható! A gyér hozamú, vagy pangó források, patakok, ásott kutak vizéből, olvasztott hóból-jégből csak végső esetben, forralás után igyunk!

Többfunkciós zsebkés Fűrész is legyen benne! (Pl. Victorinox Forester „svájci bicska”)

Esőkabát, poncsó Gyaloglás közben a test izzad és párolog, ezért ha egyszerű PVC köpenyt viselünk, a ruházatunk előbb-utóbb óhatatlanul átnedvesedik. A PVC köpeny igazi haszna a kihűlés késleltetése! Ma már kapható strapabíró, vízzáró és egyben lélegző esőruházat is! (GORE-TEX)

Szélkabát Az esőköpenyt nem pótolja, mert anyaga nem vízálló, csak vízlepergető. Szeles időben, vagy ködszitálásban használjuk. A szélkabát igazi haszna a kihűlés késleltetése!

Túra-zokni Patakon átkeléskor, sáros úton, harmatos fűben szinte elkerülhetetlen, hogy a cipőnk átázzon. A vizes-nyirkos zokni könnyen feltöri a nedvességtől felpuhult bőrt, ezért a hosszabb pihenők alkalmával vegyük le a bakancsot, ellenőrizzük, hogy a zokni nincs-e összegyűrődve, szárítsuk meg a lábat, szükség esetén húzzunk száraz zoknit. Olyan vastagságú (és ne dupla) zoknit használjunk, hogy a lábfej teljesen - de ne szorosan - kitöltse a cipő terét!

Hosszú nadrág Nyáron is ajánlott! (szúrós növények miatt), nedves időben lábszárvédő (kamásli) is!

Tartalék meleg ruha Legjobb a termo- vagy gyapjúpulóver, mert nedvesen is jó hőszigetelő. A látást-hallást akadályozó kapucni helyett jobb a sapka! A tartalék ruhát tartsuk vízhatlan tasakban!

Túrabot Minden túrán - különösen patakon átkeléskor, meredek leereszkedéseknél, esetleges kutya-támadásnál - igen hasznos! Legjobb a mogyoró, vagy som fabot. (Könnyűfém túrabotok is használhatók, de ezek kevésbé megbízhatók.)   

Pénz, bankkártya, személyi okmányok, EEK***­ Mindig (még a szálláson és a buszon is) tartsuk magunknál, jól záródó zsebben, nyakba akasztva, ill. övtáskában, - a túrákon vízhatlan tasakban.

Kullancs-védelem: Februártól novemberig mindenütt sok a kullancs. A védőoltáson kívül ajánlatos reggelenként kullancs-riasztó krémet használni, este pedig a teljes testfelületet átvizsgálni!

 

* A TÚLÉLŐ-KÉSZLETET

Ø   rakjuk össze állandó jelleggel egy vízmentesen záródó műanyag dobozban,

Ø   minden túra előtt ellenőrizzük az eszközök működő-képességét,

Ø   minden 2 óránál hosszabbra tervezett kirándulásra vigyük magunkkal!

 

** A sebtapaszok a túrázás közben óhatatlanul előforduló kisebb sérülések gyors ellátásán kívül a láb-feltörések megelőzésére is jól használhatók. Ne várjuk meg a vízhólyag kialakulását, a dörzsölés első jeleire álljunk meg, és nagyméretű tapasszal fedjük le az irritált bőrfelületet.

 

***­ Aki EU-n belül külföldre utazik, rendelkezzen Európai Egészségbiztosítási Kártyával (OEP-nél igényelhető), továbbá baleset- és poggyászbiztosítással is!